Google, Microsoft, Apple: Varifrån kommer pengarna?

Om du vill veta varför ett företag agerar som den gör, bara följa pengarna.

Företagsledare alltmer flyttar till en IT-miljö som inte längre är inriktad på stora, långa projekt men kortare, mer hållbara insatser för att driva förändring och innovation. Här är för- och nackdelar, och hur man gör det hända.

Det är vad jag har gjort under de senaste åren med SEC-mandat resultatrapporter för de tre största offentliga företag i datoranvändning. (För en tillbakablick på tidigare upplagor, mina 2012 och 2014 omgångar.)

Alla tre företag lämnat in rapporter i januari. Eftersom räkenskapsåret för Google moderbolag, alfabet, löper ut den 31 december var jag kunna använda sin 10-K årlig arkivering och granska sin verksamhet baserad på ett helt års intäkter. För Apple och Microsoft, som har en annan räkenskapsår, jag använde de kvartalsvisa 10-Q rapporter.

Här är en ögonblicksbild av varje företag, visar omsättning per produktkategori som en andel av den totala. (Ja, det är ett fall göras för att titta på lönsamheten för vart och ett av dessa segment och att överväga den internationella balansen i respektive bolags verksamhet. Men alla tre företagen är stora och lönsamma, och eftersom intäkterna är det mått som är mest fullt rapporterats, det ger den bästa jämförelsen.)

Larry Page och Sergey Brin förändrat sitt företags företagsstruktur förra året, svarvning Google till ett dotterbolag till en ny förälder holdingbolag, alfabet, Inc.

Organisationsschema kan se annorlunda ut, men verksamheten har inte förändrats. Google fortfarande bidrar praktiskt taget alla Alphabet omsättning (99,4 procent), och den överväldigande majoriteten av dessa intäkter (89,9 procent) kommer från reklam.

För sex år sedan, Google tjänade 97 procent av sina intäkter från reklam. Det är halkade under de senaste åren till 90 procent. De övriga 10 procent kommer främst från följande segment, i ordning: försäljning av appar och medieinnehåll i Google Play Butik, Google-märkta hårdvara såsom Chromecast och Nexus-telefoner, avgifter för appar och molntjänster, och licensintäkter.

En detalj som inte är uppenbart från denna tabell är förskjutningen i där Googles annonstillväxt kommer från. Från 2013 till 2015 har andelen annonsintäkter från Googles nätverk Medlemmar webbplatser minskade från 24,6 procent till 20,2 procent, med Googles egna sajter som omfattas av skiftet.

Enligt den nya rapporteringsstrukturen, kombinerar alfabet “flera rörelsesegment som inte är individuellt material” i en kategori som kallas andra satsningar. Detta inkluderar företag såsom Access / Google Fiber och Nest. Men de faktiska inkomsterna från dessa projekt ($ 481.000.000 för hela året) är för liten för att visa upp i mitt diagram.

Mer om Google

Retas information från Microsofts officiella rapporter är en svår uppgift. Dess senaste omorganisationen delar bolaget i tre rapporteringssegment med namn som är ack så Microsoft: Produktivitet och affärsprocesser, Intelligent Cloud, och mer personlig Computing.

Ja, du behöver en hemlig dekoder ring (och en kopia av Excel) för att räkna ut vad som finns i vart och ett av dessa segment. Lyckligtvis finns det tillräckligt med ledtrådar i Ledningens diskussion och analys delen av 10-Q för att bryta de flesta av dessa uppgifter.

Till skillnad från Google och Apple, som var och en har en enda dominerande produkten, har Microsoft spridit sina marker runt bordet, med ingen produkt bidrar med mer än 20 procent av den totala.

Microsoft Azure växer snabbt och redovisas i samma grupp som de traditionella serverprodukter (SQL Server är upp, är Windows Server ner). Kollektivt, är det paret i toppen av listan.

speciell funktion

Enterprise Software;? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

Jag blev förvånad över att se spel i en sådan dominerande ställning. Xbox hårdvara är en stor del av det numret, men förvärvet av Mojang (tillverkare av Minecraft) och dramatiska ökningar av Xbox Live-tjänster och försäljning av spel göras mer av en skillnad.

Den mest uppseendeväckande bar på den diagrammet är en för Windows OEM intäkter. Det var en gång Microsofts kärnprodukt. Nu är det knappt över 10 procent av de totala intäkterna, som molntjänster och affärssystem har plockat upp slack. Det är en imponerande omvandling.

Mer om Microsoft

IPhone fortsätter att vara kassako Cupertino, står för mer än 68 procent av bolagets totala intäkter under det sista kvartalet 2015. Det är en ökning från 55 procent under 2013.

Google (alfabet)

Microsoft

Mac-segmentet har fortsatt att växa stadigt, emot trenden i den större marknaden för persondatorer. IPad-segmentet, å andra sidan, har minskat kraftigt, från 18 procent 2013 till drygt 9 procent i slutet av 2015.

Det ser inte ut som iPhone ångvält kommer att sakta ner något snart, men det är också oklart om Apples nästa stora grej kommer från.

Men med tanke på hur viktig iPhone är att intäkterna, är det inte konstigt Tim Cook och företag kämpar våldsamt för att skydda sitt rykte och behålla sin självständighet gentemot legala krav från amerikanska domstolar.

Äpple

Mer om Apple

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september