IaaS 2016: Vem kan utmana Amazon?

Infrastruktur som en tjänst (IaaS) är en mognande segment av cloud computing marknaden. I sin 2015 Cloud Computing Hype Cycle, Gartner placerade IaaS om “Slope av Upplysningen”, som är det sista steget innan vanliga antagandet (a.k.a. Plateau av produktivitet).

Även närmar sig SOE är “IaaS +”, som ger ytterligare tjänster utöver grundläggande dator, lagring och nätverk (t.ex. databastjänster och innehållsleveransnätverk) men understiger de som erbjuds av fullskalig PaaS (Platform as a Service) leverantörer. Samtidigt närvarande försmäktar “Private IaaS” (single-hyresgäst molninfrastruktur, värd en leverantör eller på kundens lokaler) i tråget av besvikelse.

Den dominerande IaaS-spelaren i den offentliga moln är Amazon Web Services (AWS), som lanserades under 2006 med EC2 (beräkna) och S3 (lagring) tjänster. I Amazons senaste kvartalsresultat (Q2 2016, avslutades den 30 juni), AWS genererade $ 2,9 miljarder i intäkter, vilket motsvarar 58 procent från år till år tillväxt

AWS s $ 2,9 miljarder bara 9,5 procent av Amazons totala $ 30,4 miljarder intäkter för Q2 2016 – men det är ett lönsamt segment genererar $ 718.000.000 i rörelseresultatet för företaget.

AWS marknadsdominans i cloud computing är baserad på sin långa erfarenhet och omfattande uppsättning funktioner, som har gett vissa företag förtroendet att överge den traditionella IT-infrastruktur helt och hållet. I sitt inledning vid 2015 re: Invent konferens i oktober förra året, Andy Jassy, ​​då senior VP (numera VD) ansvarar för AWS betonade antalet och bredden av organisationer som går “all-in” på företagets molntjänster. Dessa banbrytande organisationer – bland dem är välkända företag som Netflix, Intuit, och Juniper – är avveckla sina privata datacenter och driva sina företag helt och hållet på AWS on-demand beräkna, lagring, nätverk och andra tjänster. Tills nyligen, skulle en sådan strategi har betraktats som galenskap av de flesta CTOs.

Amazon kan vara den dominerande offentliga moln infrastruktur, men det finns gott om blivande utmanare, däribland Microsofts Azure och Google Cloud Platform.

I sin senaste 2016 Magic Quadrant för Cloud Infrastructure as a Service Gartner placerade Microsoft tillsammans med Amazon i “Leaders” kvadranten, med Google på egen hand i “Visionaries” och de återstående sju leverantörer – däribland stora namn som Rackspace, IBM ( Softlayer), och VMware – klumpas under “nischaktörer”.

Enligt Gartner, AWS stöder ett brett spektrum användningsfall (inklusive företag och verksamhetskritiska applikationer) av, har lockat ett ekosystem av öppen källkod verktyg och ett nätverk av partners, och är en mogen ännu smidig moln leverantör som är “säkert val “för kunder som söker rik funktionalitet och en långsiktig marknadsförhållande. På nedåtsidan, Gartner konstaterar att kunderna kommer att kräva kompetens (antingen internt eller via professionella tjänster) för att få ut det mesta av AWS det mångfaldiga utbudet, och att dess granulära prisstruktur är komplex.

Sluta säga molnet är bara någon annans dator – eftersom det inte är, Där AWS leds: Varje funktion som en hanterad molntjänst, AWS Lambda ladorna intresse, produktion arbetsbelastning som Server världen utvecklas, Microsoft släpper förhandsvisning av nya Azure “Server beräkna” tjänst att ta på AWS Lambda, infrastruktur som en tjänst cloud computing inkomster att stiga till 2020

Microsoft, som trädde i IaaS marknaden under 2013 med Azure Infrastructure Services, hyllas av Gartner för sin goda integration av IaaS och PaaS (Platform as a Service) komponenter som sömlöst sträcker sig och samverkar med det lokala Microsoft infrastruktur. Azure är mindre funktionsrika och mindre mogna än AWS, men den växer snabbt och dess prissättning är jämförbar. Men Gartner konstaterar att vissa företagsklass funktioner är ännu inte genomförts fullt ut, dokumenteras och stödjas, och att tredjeparts Azure experter är för närvarande begränsade till antalet.

Google in även IaaS marknaden under 2013, med Google Compute Engine. Gartner ser Googles förmåga att köra teknikplattformar i stor skala – finslipat på sin interna verksamhet – som en viktig fördel, tillsammans med en omfattande vision för, och erfarenhet av, livscykelhantering av moln-native applikationer. Big data, analyser, maskininlärning, och batch datorer är också viktiga styrkor. Där Google släpar AWS, är Microsoft i bredden av dess funktioner, som saknar vissa funktioner både för stora organisationer och startups, säger Gartner. Google också fortfarande lära sig att samarbeta med företag och medelstora kunder, enligt analysföretaget.

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Hur stor en paj är dessa och andra molnleverantörer konkurrerar om?

Gartner uppskattar att världsmarknaden för offentliga molntjänster kommer att vara värt $ 204.000.000.000 år 2016 – ett år till år tillväxttakt på 16,5 procent. Även på $ 22,4 miljarder står IaaS endast 11 procent av cloud computing totalt, och det är den snabbast växande segmentet, med en tillväxttakt på 38,4 procent.

I ett uttalande, Gartners analytiker Sid Nag konstaterade att “IaaS fortsätter att vara den starkaste växande segmentet företag rör sig bort från datacenter utbyggnad och flytta sina infrastrukturbehoven för allmänheten moln … Vissa ledare på marknaden har byggt en betydande försprång i detta segment, så leverantörer bör fokusera på att skapa differentiering för att lyckas. ”

För att få en bild av hur cloud computing industrin har utvecklats under de senaste åren, är det värt att undersöka den årliga State of the Cloud undersökningar – mestadels bearbetning IT-proffs i medelstora till stora teknikföretag i Nordamerika – av moln portföljförvaltning företaget RightScale. (För mer information om RightScale s State of the Cloud undersökningar, se den här artikeln på hemsidan systersajt.)

HP: s första utgåvan av öppen källkod Eucalyptus moln manager visas som en del av sin Helion företag cloud produktlinje, tillsammans med Openstack uppdateringar.

På frågan om den upplevda fördelarna med att flytta arbetsbelastningar till molnet, nummer ett fördel, citerad av 62 procent av de svarande i 2016 undersökningen var “Snabbare tillgång till infrastruktur. Detta var också den största ökningen under 2015 undersökning, upp från 57 procent. Nästa kom “större skalbarhet” (58 procent), “Högre tillgänglighet” (52 procent), och “Snabbare time to market” (52 procent – den näst största ökningen från 2015, en ökning från 48 procent).

Intressant, kostnadsrelaterade frågor – “Flytta capex till opex”, “IT-personal effektivitet”, och “Kostnadsbesparingar” – stöttas upp fördelar tabellen 2016, alla som åberopas med mindre än 40 procent av de tillfrågade. Denna slutsats stöder den första av Gartners Top 10 Cloud Myter – nämligen att “Cloud är alltid om pengar”.

Säkerhetsfrågor ofta ges som en anledning att vara försiktig med molnet, och faktiskt var Nr 1 utmaning redovisas i RightScale 2014 och 2015 undersökningar. År 2016 var dock säkerhet omkörd av “Brist på resurser / expertis”, som flyttade från gemensam sista till första plats i “Cloud utmaningar” lista mellan 2014 och 2016. Återigen, stöder denna en Gartner Cloud Myt (# 6) – – att “Cloud är mindre säker än den lokala kapacitet”.

Andra snabbt stigande moln utmaningar som rapporterats av RightScale är “Hantera flera molntjänster” och “Hantera kostnader” – märk operativa snarare än tidigt skede adoption huvudvärk.

En hel del av molntjänster köps för att stödja “agile” IT – att utveckla och driva nya moln native appar och försöks olika digitala omvandling projekt. Denna trend är tydlig i uppkomsten av DevOps och container i RightScale undersökningar: DevOps adoption steg snabbt, från 54 procent 2013 till 74 procent år 2016, och det är vanligare i företag (81 procent antogs 2016 jämfört med 70 procent för små och medelstora företag). Emellertid har endast 21 procent av företagen antog DevOps hela företaget: 31 procent anta det på affärsenhets / divisionsnivå, medan 29 procent begränsar det till projekt eller grupper.

Såvitt DevOps verktyg är berörda, har kock och Puppet styrde hönshus hittills med Docker, särskilt hårt på hälarna (i 2016 undersökning, ytterligare 35 procent av de tillfrågade “plan för att använda” Docker, jämfört med 19 procent och 18 procent för kocken och Puppet, respektive). Också börjar göra sig gällande i RightScale s nyligen genomförda undersökningar är container orkestrering verktyg som Kubernetes, Swarm och mesosfären.

När det gäller offentliga molnleverantörer, är det ingen överraskning att hitta AWS väg ut framför i RightScale undersökningar, med 57 procent av de tillfrågade som kör några program på AWS 2016.

Dock är Microsofts Azure gör framsteg, som visar den största tillväxten mellan 2014 och 2016. Den senaste undersökningen visar också att en högre andel av organisationer experimenterar med eller planerar att använda Azure-tjänster.

Intrycket som Azure vinner på AWS stärks av vissa senaste Morgan Stanley forskning, rapporterade Geekwire, som fann att 31 procent av urvalsundersökning förväntas använda Azure IaaS av 2019 jämfört med 30 procent planerar att att använda AWS. Respektive 2016 siffror 12 procent och 21 procent

Innan du läser in för mycket i detta, är det värt att notera den lilla undersökningspopulationen – bara 100 CIO: er (75 i USA, 25 i Europa).

Vi konstaterade ovan att “agile” IT-projekt tenderar att ta en DevOps tillvägagångssätt, med hjälp av en rad moln infödda tekniker såsom containrar och orkestrering verktyg. Sådana innovativa “digital omvandling projekt köra en hel del IaaS företag, men – som AWS VD Andy Jassy påpekade i sitt 2015 re: Invent keynote – organisationer i allt högre grad flyttar till nästa steg, som är” all in “på moln infrastruktur. Detta innebär rörliga kärna affärssystem till molnet, och inte bara innovativa eller undersökande projekt.

Gartner kallar detta en “bimodal” inställning till molnet och dokumenterar en rad egenskaper för varje läge

Naturligtvis är den verkliga världen stökigare än denna förenklade binära system, och som Gartner analytikern David Mitchell Smith uttrycker det: “. I slutet av dagen, måste man titta på varje arbetsbelastning separat”

I “Agile värld, är den senaste utvecklingen” Server computing “- vilket inte betyder att servrarna inte längre inblandad, utan snarare att DevOps lag inte längre behöver oroa sig för dem. Tanken är att “händelser” av något slag – data som flyter från IoT enheter är ett vanligt exempel – kan ställas in för att utlösa en reaktion från moln leverantör, som automatiskt bestämmelser den nödvändiga infrastrukturen för så länge som det behövs. I själva verket DevOps lag lägga ut “Ops” funktion till molnet leverantören.

Hur AWS Lambda fungerar.

Amazon startade denna marknad, tillkännager sin AWS Lambda tjänsten i november 2014 och få ett försprång gentemot konkurrenterna. Google Cloud funktioner dök upp i februari 2016 och är fortfarande i “alpha”, medan Microsofts Azure funktioner – som kan sändas ut på lokaler samt i den offentliga moln – tillkännagavs vid Build 2016 i mars och är också närvarande i förhandsgranskningsläge .

Amazon (AWS) fortfarande dominerar marknaden molninfrastruktur och är förmodligen den “gå till” alternativ för många organisationer som söker en offentlig molnlösning. Dock är Azure fart och kommer att tilltala särskilt till företag med befintliga på lokaler datacenter som bygger på Microsofts servermjukvara stack. Google har några att ta igen mot de två marknadsledarna, men är helt klart “en att titta på”.

Framöver kan vi förvänta oss massor av hype och leverantörsdynamik centrerad kring containrar och container orkestrering, Server computing och de olika under smaker av molninfrastruktur – IaaS + och privata IaaS.

Om du är osäker på vilken molnet är den bästa hem för din arbetsbelastning, är RightScale fria att använda Cloud jämförelse verktyg, som uppdateras varje kvartal, ett bra ställe att börja.

molntjänster

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar