Intel Atom Z6 chips fokus på smartphone / tablett kraft och effektivitet

Igår Intel tillkännagav sin Atom Z6 processorer som syftar till smartphones och surfplattor.

De nya marker, tidigare känd under kodnamnet “Lincroft”, som utgör en del av “Moorestown” plattform, är Intels svar på det växande behovet av mer kraft på mobila enheter, men utan att offra batteritid. Atom Z6 använder ett “system-on-a-chip” design som inkorporerar processorn, ljud, video och grafik.

Chipet är en single-core design och körs antingen 1.2GHz eller 1.9GHz. Men detta resultat inte kommer på bekostnad av batteritid. Atom Z6 CPU familj är baserad på Intels nya high-K 45nm två LP process. Processorn har 512KB L2-cache och 24KB av data och 32KB Undervisnings cache på L1, och totalt 140 miljoner transistorer packas in i formen.

På grafik fronten, Atom Z6 funktionerna integrerad Intel GMA 600-grafik som är optimerade för mobil användning. Den integrerade GPU körs som 400MHz och stöd för OpenGL ES2.0 och 2,1, och Open VG 1,1. Dessutom ingår hårdvaruaccelererad, HD videokodning (MPEG-4 del 2, H.264) och avkodning (MPEG-4 del 2, H.264, WMV, och VC1). Maximal skärmupplösning är 1,366 x 768 LVDS eller 1024 x 600 MIPI.

I en något vagt uttalande sade Intel att passningstid med hjälp av en “Blackberry-stil” batteri skulle vara 10 dagar, medan surfa eller titta på video skulle se batteriet att räcka i cirka fem timmar. Detta, enligt Intel, är jämförbar med high-end “premium” smartphones.

Batteritiden är den nya MHz / GHz, särskilt när det gäller mobila enheter. Medan användarna fortfarande behöver ström, de är mer intresserade av hur länge de kan gå innan upphakning sin mobila enhet till en laddare sladd. Inte bara det, men användarna vill kunna göra fler saker på resande fot, såsom titta på videoklipp och spela spel. Dessa aktiviteter sätta en enorm efterfrågan på batteriet, och utan ökad effektivitet vid core CPU / grafik nivå, är upptagna smartphone-användare kommer att finna sin portabla enheter spenderar mer och mer tid bundna till strömförsörjningen.

Webbprestanda har förbättrats dramatiskt. JavaScript-rika platser som tidigare ta åtta till tio sekunder att ladda nu gjort i ungefär två sekunder. Det är allvarligt snabbt, och innebär att människor kommer att få mer gjort på kortare tid. När allt kommer omkring, de flesta människor tillbringar mer tid att surfa på webben på sina smartphones än de gör prata.

Medan Atom Z6 är verkligen en prestandaökning, och det finns ingen tvekan om att Intel har arbetat hårt på effektivitet, har detta inte lett till ett kraftigt uppsving i batteritid som användaren kommer att märka. Göra mer, eller arbeta längre. Du kan ha en, men inte båda.

Intel, Intel snäpper upp Movidius att skapa framtida datorseende, VR tech, processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, lagring, Intel levererar nya 3D NAND SSD för persondatorer, datacenter, sakernas Internet, Enterprise Software ;? Bland företag tech jättar tar pragmatisk innovation under

Intel snäpper upp Movidius att skapa framtida datorseende, VR tech

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Intel levererar nya 3D NAND SSD för persondatorer, datacenter, Sakernas Internet

? Bland företag tech jättar tar pragmatisk innovation under