Intels 34nm SSD: Troligen bara tillräckligt snabbt

Runt Australien, hårdvara entusiaster, samtidigt frågar sig samma fråga: “Är det dags att, byta ut min huvudsakliga hårddisk med en solid state drive (SSD), alternativ?”.

(Credit: Intel)

Svaret, efter flera dagar att spela med en 160GB översyn, modell av Intels nya och relativt billig 34nm X25-M SSD-enhet, är en dimmig “förmodligen”.

Vi kommer att lägga en mer formell granskning med några riktiga riktmärken, senare, men på kort sikt Jag ville ge läsaren en smak, för vilken typ av skillnad man kan förvänta sig Intels nya linje av, SSD-enheter, med särskild hänvisning till att använda dem som ett huvudsystem, disk ersättning för den stationära datorn.

Det finns en anledning till att vi betalar så mycket uppmärksamhet åt detta, särskilt line-up av SSD-enheter. Naturligtvis flera granskare har, noterade att Intel är för närvarande ut framför resten av flocken, när det gäller SSD prestanda och tillförlitlighet (ingen stor, överraskning här är det Intel, trots allt). Men ännu viktigare, i, slutet av juli Intel avslöjade sin nya parti 80GB och 160GB X25-M SSD, enheter skulle få en prissänkning på upp till 60 procent.

Som vi tidigare påpekat, skulle en sådan nedskärning sannolikt att placera, den 80GB modellen enligt AU $ 300, utan tvekan skjuta top-end SSD, teknik i en mainstream prisintervallet för första gången (Aus PC-marknaden för närvarande har den gamla version av 80GB enhet för uppåt, på $ 600, skulle ett pris få vara villiga att betala).

Denna vecka har vi installerat Windows 7 RTM och Ubuntu Linux 9.04 på en, 160GB Intel 34nm X25-M enhet, som är ansluten till en Dell Optiplex 960, skrivbord. Detta är en kontorsmaskin med en 2,66 GHz Intel Core 2, Quad processor med 2GB 800MHz DDR2 RAM. Maskinens normala systemet, enheten är en 7200rpm, 160 GB Western Digital-enhet (en traditionell, magnetisk hårddisk, naturligtvis). Vi hittade två, saker i allmänt bruk i förhållande till provenheten Intel givit oss.

För det första, att installera någon programvara för att SSD tog ganska, lite längre än den skulle vid användning av en vanlig hårddisk. Används för att, Ubuntu installationer som bara tar några minuter? Säg adjö till din; eftermiddag. Installera Windows 7 och Ubuntu på SSD tog vägen, mer tid än vi är vana vid (även om vi inte tid det noggrant, den här bloggen handlar om första intryck).

Moln, Michael Dell tar ordförande plats VMware ombord, moln, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, Dell, Dell Technologies inlägg Q2 resultat, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Konstigt, installera program såsom tekniska beta av, Office 2010 eller Photoshop CS3 var inte alltför dålig jämfört med den, operativsystemet installeras. Men om du ständigt installera, ta bort och installera programvara, skulle vi tycker att det är svårt att rekommendera, att du använder en SSD för huvudenheten. Det kommer att sakta, ner.

Detta fenomen utvidgas sig också att kopiera filer. Återigen, utan formella tester, skriva av något slag till SSD bara kände, mycket trögare än med vår normala hårddisk. Det var långsam, nog att vi skulle rekommendera att du inte kopierar stora filer till, skrivbord om du bestämmer dig för att använda en SSD som ditt huvudsystem, disk. Hålla dessa skrymmande filer på en separat magnetisk skiva (de är billiga och massiva dessa dagar).

Men där SSD fångas upp var att lansera någon form, av ansökan.

Lanserar Windows 7 och Ubuntu 9.04 tog bara ett par, sekunder efter BIOS hade avslutat sin vanliga långsam grubblande arbete, och samma för att stänga av dem. Normalt “tunga” program, till exempel Photoshop, Outlook och på Linux sidan, GIMP och, OpenOffice.org, öppnade nästan direkt från SSD, nästan, som att öppna en vanlig stationär filfönster.

Och tid att läsa alla dokument i allmänhet från SSD disk, var nästan försumbar. Vi körde Linux kommandot “du SH *” från, root eller / katalog i Ubuntu. Otroligt, detta kommando, som, kontrollerar storleken på varje fil på datorn, återvände en komplett resultat, nästan omedelbart. Normalt, beroende på hur många filer du har, och hastigheten på din hårddisk, kan det ta tiotals sekunder.

Det finns andra fördelar med att köra en SSD, kör som huvudsystemdisk. Vi inte upptäcka någon värme eller buller, alls från Intels erbjudande, och det är förmodligen mindre än en fjärdedel, av storleken och förmodligen mindre än den för tyngden av en normal, 3,5-tums magnetiska optiska SATA-enhet.

Totalt sett vår ovetenskapliga erfarenhet av att använda en av Intels, är billiga nya SSD-enheter i en verklighetstrogen miljö som de, har potential att avsevärt snabba upp din dator, så länge, du är beredd att använda en traditionell hårddisk som en sekundär, fillagring enhet (som många redan gör) och förstå, de hastighetsbegränsningar att skriva till enheten och installera; -program.

Michael Dell tar ordförande säte på VMware ombord

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies inlägg Q2 resultatet

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar