NBN Co blick återvänder till Telstra South Brisbane fiber

NBN Co och Telstra kommer att återuppta förhandlingar som kunde se det statliga organ köpa ut Telstra South Brisbane fiber-to-the-lokaler nätet.

Under 2011 flyttade Telstra att ersätta sin kopparnätet till cirka 20.000 bostäder i Södra Brisbane med fiberoptisk kabel efter en överenskommelse med den Queensland regeringen att stänga South Brisbane utbyte och sälja marken till regeringen för ett nytt sjukhus.

Telstra erbjuder en grossistprodukt för nätverket, och har alltid varit av den uppfattningen att det potentiellt kan sälja nätet till NBN Co när de är avslutade. De två företagen började förhandlingarna i 2011 över den potentiella försäljningen av nätverket till NBN Co, men aldrig nått en överenskommelse före valet 2013.

Trots regeringsskiftet och den efterföljande steg bort från en fullständig fiber-to-the-lokaler utbyggnad förhandlingar fortsatte för NBN Co att köpa nätverket. Enligt ett svar på frågor i meddelandet som Greens kommunikations talesman Scott Ludlam, den sista omgången av förhandlingarna var i början av 2014.

“NBN Co hade senast förhandlingar med Telstra över Södra Brisbane i början av 2014, och därefter har parterna kommit överens om att skjuta upp förhandlingarna om förvärvet av Södra Brisbane förrän den reviderade affären är klar,” minister som representerar minister Mitch Fifield sagt.

Nu när förhandlingarna mellan NBN Co och Telstra har slutförts, Fifield sade förhandlingarna skulle återuppta detta kvartal.

NBN Co granskar de kommersiella och politiska fördelarna med en överenskommelse med Telstra på South Brisbane, och räknar med att diskussioner med Telstra kan återupptas under första kvartalet 2015.

I svar på frågor från den sista omgången av senaten Uppskattningar förhör i november NBN Co avslöjade också en stor del av detaljerna i sina fiber-to-the-nod försök på Central Coast i New South Wales.

För 192-port, 1000-nod prov, bär NBN Co ansvar och kostnader för att sanera Telstras äldre kopparnätet pelare. Det kostar AU $ 5500 att sanera varje pelare, och AU $ 3500 för att ersätta en pelare.

NBN Co har även släppt, för första gången, en uppdelning av enskilda nedladdningshastigheter uppnås på några av de 53 anslutningar i Umina studien (PDF).

Studien visar att nedladdningshastigheter på tjänsten har varit så låg som 10 Mbps, och så högt som 108Mbps.

De medelvärden över datamängden tillgänglig Visa lägsta nedladdningshastigheter på 85Mbps, maximal nedladdningshastighet på 91Mbps, minimiuppladdningshastigheter på 34Mbps, och maximala uppladdningshastigheter på 37Mbps.

Företaget lämnade också en detaljerad jämförelse årstakt för det metriska av “lokaler passerade” som hade förändrats internt under det senaste året. Nu NBN Co förklarar bara en lokal som ska skickas när 90 procent av lokalerna i en fiber servering modul förklaras “redo för service”.

NBN att kosta upp till AU $ 56 miljarder i topp finansiering, NBN oktober kartuppdatering som sträcker sig tre år utsikter, ACCC godkänner Optus NBN affär, NBN fördubblar inkomster och användare i AU $ 1,5 miljarder förlust

Förändringen gjordes för att göra det lättare för återförsäljare att veta när man ska annonsera för ett visst område att dessa kunder nu kan beställa en NBN tjänsten.

Detta innebär att under den gamla metriska, i slutet av förra året, skulle NBN Co har gått runt 611,407 lokaler, medan enligt den nya mått, är det betydligt lägre, på 469.111.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata