NBN Co tumskruvar tillämpas Turnbull börjar vrida

Det var bara ett år sedan den nya kommunikationsminister Malcolm Turnbull började en adress till Australien telekombranschen genom att säga att han skulle “hellre prata om någonting, andra än NBN ;.

Nu när han är minister, men han säkerligen inte att tala om något annat under en längre tid. Som hans yxa-gäng rider in till stan, uppenbarelser som han var ansvarig för mass avgått NBN Co: s styrelse visar att han är så fast beslutna att få resultat snabbt att han är inte rädd för att förbruka hjärnor förtroende som kunde ha hjälpt hans övergång.

Koalitionens antipati mot den befintliga NBN Co styrelse – och faktiskt hela personalen – är väl dokumenterad. Minns Andrew Robb kommentarer i leadup valet 2010, om NBN Co: s, talang “personal, och hävdar att företaget var” den vanliga stodgy, massiv, byråkratisk, statsägda monopol “.

Det är inte precis den typ av ord som kommer att göra kär ett inkommande samlingsregering med NBN Co besättningen, och de är ett arv som Turnbull kommer att ställas inför ned som han förfogar över personal som han ser som rudimentära rester av svunnen Labor eran .

Medan hans snabba åtgärder kan ha lagt hela NBN Co uppmanats att upp sitt spel, det kommer också att skapa organisatoriska problem: det skulle vara en dåraktig NBN medarbetare som inte har polering upp sina CV under de senaste månaderna, och med tanke på koalitionens strategi regeringen minskning är det nästan säkert att han snart kommer att axing hundratals just de människor som vet mest om vad som faktiskt händer inom väggarna i NBN Co

Turnbull har redan bett om bolagets hjälp att uppfylla sin tidslinje: “NBN Co bör uppfylla de krav från våra avdelningar om information så snabbt som möjligt”, skrev han i den nya regeringens första bokstaven i regeringens förväntningar på NBN Co

Med tanke på att hans politik sannolikt inte bara kommer att halshugga men rensning NBN Co: s talangpool, skulle jag säga protester, såsom en personaldrivna NBN Co go-långsam rörelse, är fullt möjligt – om bara för att bromsa förlusten av NBN Co expertis.

Medan hans snabba åtgärder kan ha lagt hela NBN Co uppmanats att upp sitt spel, det kommer också att skapa organisatoriska problem: det skulle vara en dåraktig NBN medarbetare som inte har polering upp sina CV under de senaste månaderna …. Med tanke på att [Turnbulls] politik kommer sannolikt inte bara halshugga men rensning NBN Co: s talangpool, en personal driven NBN Co go-långsam rörelse är fullt möjligt.

Denna förlust, som vi nu ser, börjar vid styrelsenivå. Men med tanke på Turnbull antipati mot styrelsen över sina tidigare drag för att främja sina positioner och bransch rykten som ombord redbarhet och sekretess hade varit mindre än idealisk, var det osannolikt att medlemmarna någonsin haft en chans.

Styrelserummet kupp – som, för vad det är värt, jag, förutspådde, för ett år sedan – är sannolikt bara början som Turnbull flyttar till rearchitect styrelsen, beslag tyglarna på NBN Co och hoppa i säng med Telstra.

Det blev mycket tydligt i leadup till valet att Turnbull redan hade, informella samtal, med Telstra att säkerställa att den skulle spela boll i övergången till FTTN, Turnbulls, oförklarliga förtroende, inte märket för en man som kände att han hade något att oroa sig för. Men står Turnbull nu mycket verklig utmaning att se till att han inte ger för mycket kontroll till Telstra, för tidigt.

Utnämning ex-Telstra vd, Ziggy Switkowski, vettigt, eftersom Switkowski har också tidigare varit chef Optus och är bättre informerade än troligen någon annan om hur man kan övervinna organisatoriska tröghet och få resultat på Australiens telekomjättar.

Men det betyder inte att han kommer att bli bättre på att utvinna ytterligare eftergifter av nuvarande Telstra vd David Thodey – även om det verkar, Thodey värmer, till Turnbull s närmanden – troligen på grund av löftet om massiva byggkontrakt i en klassisk scratch-my-back-och-jag-scratch-er scenario som skulle kunna sätta miljarder mer i Telstras kistor.

Oavsett uppenbarelser kommer ilande av NBN Co under värmen av Turnbulls blåslampa – dagarna fram till november 17 när Abbott regeringen kommer vara 60 dagar gammal och Turnbull första NBN Co översyn kommer bero är säker på att vara intressant … .any underlåtenhet att uppfylla sina självpåtagna deadlines kan bara läsas som ett misslyckande av övergångsadministration.

Till sin kredit, har Turnbull följt genom med några av hans långa angivna (och, helt korrekt, krav på utbyggnad öppenhet, med hjälp av brev i myndigheternas förväntningar att rikta NBN Co att publicera veckoutbyggnads siffror.

Detta kommer antingen visa honom fruktansvärt fel eller, som är sannolikt fallet, helt korrekt om den verkliga utvecklingen av utbyggnaden – och, mer träffande, chansen att det kommer att kunna fortsätta ta fart för att läsa den typ av utbyggnaden hastigheter som är nödvändiga för det att komma någonstans i närheten av att uppfylla sina utbyggnad hastigheter.

Oavsett uppenbarelser kommer ilande av NBN Co under värmen av Turnbulls blåslampa – och vad staffers följer dem i de oundvikliga verkställande avgångar och personal uppsägningar framöver – dagarna tills November 17 *, när Abbott regeringen kommer vara 60 dagar gammal och Turnbull första NBN Co översyn kommer bero är säker på att vara intressant.

Ditto den 27 december som kommer att markera 100 dagar Abbott regering – och förfallodagen för den reviderade NBN Co affärsplan som Abbott lovade.

Turnbull har fastställt villkoren för sitt första stora utmaning som kommunikationsminister, och klockan tickar. Med tanke på hans våldsamma anklagelse mot NBN Co ledning under de senaste tre åren och hans rasande sändningar av Labor ledande arv, kan underlåtenhet att uppfylla sina självpåtagna tidsfrister endast läsas som ett misslyckande av övergångsadministration – och ett tecken på att resultaten Turnbull vill helt enkelt inte kan uppnås ensidigt, som han tror.

Vad tror du? Skulle Turnbull har hållit tidigare styrelsen att utnyttja sin förmåga? Kan en Switkowski-ledda laget våren i handling att omarbeta NBN till Turnbulls påskyndad tidsplan? Eller kan Turnbull förvänta en NBN Co personal masknings som hämnd för hans år av angrepp på dem?

* Tekniskt Turnbull lovade den 12 september att den strategiska översynen skulle vara komplett “inom de närmaste 60 dagarna”, om du tar honom till detta ord, är tidsfristen November 11. På denna punkt, om du håller honom tidigare proklamationer översynen skulle vara komplett 60 dagar från valet, har granskningen fram till november 6. Men jag är beredd att ge honom tills den faktiska början av Abbott regeringen att starta klockan. Andra kommer inte att vara så generösa.

EDIT: Förtydligat metod för beräkning omdöme tidsfrister.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata