NSA gömde spion utrustning vid ambassader, konsulat

En dold arm av den amerikanska National Security Agency (NSA) kallas Special Collection Service (SCS) har installera hemlig signalspaning utrustning inom diplomatiska byggnader för att spionera utomlands.

Som avslöjas i dokument läckt av amerikanska whistleblower Edward Snowden Der Spiegel, SCS övervakar trådlös kommunikation och hjälper till att lokalisera personer av intresse. Verksamheten har fått kodnamnet “hytt”. Dess kapacitet inkluderar möjligheten att övervaka mikrovågsugn, Wi-Fi, WiMAX, GSM, CDMA, och satellitsignaler.

Gruppen tros vara aktiva i över 80 platser i världen, att positionera sig på diplomatiska anläggningar och arbetar med amerikanska CIA. Dessa inkluderar ambassader eller konsulat som tillhör USA, Storbritannien, Kanada och Australien.

“Dessa platser är små i storlek och antalet anställda bemanning dem. De är hemliga, och deras verkliga uppdrag är inte känd av majoriteten av den diplomatiska personalen vid anläggningen där de tilldelas” en ordlista noterades i läckta dokument. Totalt 96 platser är kända för att existera och med augusti 2010, och varierar i storlek och automation. Flera av dem kan köras obemannad, men de allra flesta är aktivt bemannad.

I vissa fall har samling utrustning är dold för att dölja det faktum att en anläggning används för att spionera på andra.

“Till exempel, är antennerna ibland dolda i falska arkitektoniska funktioner eller tak underhåll skjul.”

Oberoende Senator Nick Xenophon har nu krävt en översyn av Australiens datatillsynsmetoder mot bakgrund av dessa påståenden.

“Det finns en skillnad mellan verklig nationell säkerhet – att hålla ett land säker – och använda den för andra ändamål, och det är därför vi måste ha en debatt i det här landet,” Xenophon berättade Sky News på torsdag.

Han sade att frågor om inhemsk övervakning frågade förre utrikesminister Bob Carr hade gått obesvarade, och han är fortfarande oroad över konsekvenserna av en sådan datainsamling, som han fruktar skulle inkräkta på rättigheter, inklusive yttrandefrihet.

Den utrikesdepartementet har avböjt att kommentera de senaste avslöjandena.

Xenophon översyn, dock är flera år bakom den befintliga debatten om vad SCS faktiskt gör.

1994, tidigare biträdande chef för kanadensiska Communications Security Establishment Mike Frost skrev i sin bok Spyworld av hans konto av SCS. Gruppen tros ha funnits sedan 1970-talet, efter att ha deltagit spionage mellan CIA och NSA visat sig vara kontraproduktiv.

Frost hävdar installationerna inte anses vara rena miljöer som normalt förväntas, med en stor del av utrustningen jerry-riggade. Han expanderade på SCS verksamheter, säger att en del av dem var ansvarig för att släppa avlyssningsutrustning på diplomater, eller installerar enheter i ambassader.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål, säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer